Vítejte u dalšího článku našeho blogu.

Dnes se podíváme na naše těstoviny, výrobu těstovin a na našeho zajímavého dodavatele těstovin z Itálie.

Pokud se podíváme do historie tak původ těstovin je nejasný. Zmínky, že by první těstoviny pocházely z Itálie nejsou dohledatelné. Mluví se o Arabech, kteří během bojů v 8.-9. století, těstoviny do Itálie přinesly. Rozšíření těstovin po Itálii se datuje kolem 13. století. Určení odkud těstoviny opravdu jsou, je dle složení těstovin a tou je v Evropě pšenice.

Pokud se podíváme na složení těstovin pozorně uvidíme tam tvrdo zrné pšenice. To je druh pšenice (latinsky: Triticum durum), která je druhým nejpěstovanějším druhem na Světě. Po umletí této pšenice vzniká semolinová mouka, která je vhodná na výrobu těstovin. Je to především díky vyššímu obsahu lepku, díky němuž jsou těstoviny pružnější a nerozvářejí se. Podíváme se teď na našeho dodavatele těstovin Pastifio dei Campi co píše o své základní surovině. ,,Skutečné bohatství spočívá v pšenici. Na začátku byla přeměna konceptu výroby semoly, počínaje přestavbou půdy, kde se obilovina pěstuje. Oblast kde se historicky pěstuje tvrdá pšenice - Puglia, byly zapojeni místní pěstitelé do produkce extrémně výživné odrůdy pšenice, bez použití chemických hnojiv a za použití tradičních kultivarů. Obětováním vysokých výnosů a použití tříletého cyklu rotace, aby se zabránilo ochuzení půdy o živiny v důsledku monokultury."

Dalším zajímavým tématem je design a tvar těstovin. V dnešní době lze koupit neskutečné množství tvarů těstoviny, i tak zde máme tvary, které se stále opakují. Zajímavé jsou i těstoviny v naší nabídce. ,,Může se zdát zvláštní zmínit design v kulinářském kontextu. Ve firmě Pastifio dei Campi existuje silné pouto mezi designem a těstovinami. Design obalů je pro různé tvary pečlivě zvažován, skrývá se za tím sen, myšlenka a účel. Tím je také oživit 500 let historie těstovin, dát tvář těm, kdo je vyrábějí. Mluvit o celém výrobním procesu prosřednictvím obalu. Není to jen obal, který je spojen se světem designu. V roce 2014 dosáhly těstoviny Campotto čestného uznání na udílení cen Compasso d´Oro 23. ročník, což je nejstarší a nejuznávanější světová soutěž designu. Produkt Campotto vznikl spoluprací Giuseppe di Martino a designéra Maura Olivieriho."

V posledním odstavci se přesuneme do města Gragnano, města těstovin a podíváme se na to očima našeho výrobce Pastifio dei Campi. ,,Gragnano se svým mírným a mírně vlhkým klimatem poskytuje po mnoho století nejlepší místo pro jejich výrobu. V šestnáctém století nacházíme první důkazy o raném průmyslu těstovin, který se rozrostl natolik, že v 18. století bylo město přebudováno. Vytvořila se ulice Via Roma, která byla široká a rozsáhla, tak aby se usnadnil průchod vlhkému mořskému vánku a maximalizoval se sluneční svit tak aby se vytvořily ideální podmínky pro sušení těstovin. Na počátku 19. století bylo město Gragnano známé po celém světě kvalitou svých makaronů, které se vyráběly ve více než 70 dílnách. To se ještě do poloviny století zvýšilo na 100 dílen. Dvacáté století bylo věkem industrializace, technologických inovací a růstu výroby. Nové tisíciletí přineslo výsledky této obětavé práce: v roce 2013 získala Gragnano Pasta značku IGP - evropskou certifikaci výjímečného výrobního procesu. IGP (Chráněné zeměpisné označení) zaručuje původ a kvalitu produktu. V případě těstovin Gragnano to svědčí o staleté tradici. Směrnice stanovené Evropskou komisí definují určitá kritéria jako je umístění výrobních prostor v Gragnanu, dále pak výhradní používání krupice z tvrdé pšenice a vody z místních zdrojů; vytlačování bronzovými průvlaky; sušení při teplotách mezi 40 a 80 °C po dobu 6 až 60 hodin ve statických komorách nebo v teplovzdušných tunelech; balení do 24 hodin v místě výroby. Těstoviny Gragnano IGP musí být také baleny do kartonových krabic nebo průhledných sáčků vyrobených z recyklovatelných rostlinných materiálů povolených evropskými předpisy."

Tímto jsme na konci našeho putování do Itálie za těstovinama, a zvláště do města Gragnano. Teď už je jen na Vás vyzkoušet těstoviny z naší nabídky a zažít ten rozdíl.

GoPay Verified by VISA VISA Electron Maestro MasterCard MasterCard Electronic MasterCard SecureCode